Agitart vol parlar de dansa

L’entitat gironina amplia el seu programa ‘Parlem de dansa’ i posa en marxa un cicle de xerrades a La Cate de Figueres i un podcast per fomentar la reflexió i el debat al voltant d’aquesta disciplina artística. 

El coreògraf i agitador cultural Pere Faura inaugura dimecres 16 de març el cicle de xerrades ‘Parlem de dansa’ en el què també participaran els artistes Natsuki i Quim Bigas. 

L’entitat ha creat el podcast ‘Cafè Müller’ que traca temàtiques relacionades amb la dansa i ofereix converses amb diferents creadores catalanes que en els darrers anys han marcat el món de les arts escèniques tant locals com internacionals. 

Agitart, l’entitat gironina de referència en la dinamització de la dansa i el moviment, ha ampliat el seu projecte Parlem de dansa, dirigit per Azucena Moya, amb dues noves iniciatives que diversifiquen les activitats d’aquest projecte que fomenta la reflexió i el debat al voltant d’aquesta disciplina artísitca. D’una banda, l’entitat empordanesa ha posat en marxa el podcast mensual Cafè Müller i, de l’altra, aquest mes de març inaugura el cicle de xerrades Parlem de dansa, que tindran lloc a La Cate de Figueres fins al mes de maig.

El coreògraf i agitador cultural Pere Faura serà l’encarregat d’inaugurar el cicle de xerrades el dimecres 16 de març a La Cate de Figueres. L’artista presentarà la publicació Discombozi, que li ha dedicat la col·lecció Paragrafies que dona veu a grans coreògrafs catalans. Editada pel Mercat de les Flors, l’Institut del Teatre i l’Editorial Comanegra, l’objectiu d’aquesta col·lecció és fer visible i transmetre el pensament coreogràfic i l’univers poètic i conceptual dels creadors de la dansa. “A Discozombi hi ha enregistrades unes quantes hores de discoteca, litres de suor i mirades creuades a ritme de tecno. Entremig hi apareixen múltiples visions sobre la feina del coreògraf—des de l’impuls creatiu fins a la necessitat de gestió o l’anàlisi dels resultats—que ens porten a la claror encegadora dels focus d’un escenari i també a la foscor d’un cau”, explica Faura.

Natsuki –el nom artístic de la ballarina, productora i coreògrafa Anna Ventura– protagonitzarà el 20 d’abril la segona xerrada del cicle Parlem de dansa per presentar el seu nou llibre Flor Salvaje. Danzar Carlota Ikeda. En aquesta publicació, l’artista gironina proposa un viatge a través de la vida i obra de la ballarina, coreògrafa i pedagoga japonesa Carlotta Ikeda. Tancarà el cicle Quim Bigas, artista que treballa en els camps de la coreografia, la dramatúrgia i els processos de documentació. El dia 4 de maig hi presentarà el seu llibre Desplega Visiones, un projecte d’investigació a partir dels arxius d’El Mercat de les Flors i La Porta.

Cafè Müller, el podcast de la dansa 
Amb la voluntat d’ampliar el radi d’acció del projecte Parlem de dansa a través de  nous suports tecnològics, Agitart també ha posat en marxa el podcast mensual Cafè Müller. A finals de l’any passat, l’entitat va estrenar els primers capítols i ara mateix ja n’hi ha quatre disponibles que es poden escoltar a través de diverses plataformes, com ara Google Podcast, Apple Podcast o Spotify.

Ballar i fer la revolució, El cos en moviment, En totes les seves formes i You make me feel són els títols dels primers capítols produïts. La iniciativa compta amb la participació de creadores catalanes que en els darrers anys han marcat el món de les arts escèniques tant locals com internacionals, com ara Irene Chavarría, Maria Mora, Pau Aran, Neus Canalias, Joâo Lima, Guille Vidal-Ribas, Javi Casado, Georgina Avilés Sàrrias, entre altres

El nou podcast i el cicle de xerrades s’afegeixen a les iniciatives desenvolupades fins ara del projecte Parlem de dansa que s’ha articulat a través de píndoles informatives a Ràdio Vilafant, i articles, entrevistes i crítiques de dansa als setmanaris EmpordàHora Nova.

Els objectius principals de la iniciativa és crear públic i interès per la dansa; donar a conèixer la dansa des d’una vessant reflexiva i analítica; conèixer els i les creadores de les comarques gironines i en especial de l’Empordà, i generar sensibilitat per la dansa i les arts escèniques.

El programa està impulsat per Agitart, sota la direcció i coordinació d’Azucena Moya, artista que desenvolupa el seu treball entorn la dansa, la poesia i la reflexió de les arts escèniques. Ha publicat articles a diversos mitjans culturals i ha col•laborat en publicacions amb la Universitat Autònoma de Barcelona, Institut del teatre i Universitat de les Illes Balears.

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.