Mirar, amb els ulls o amb la pell

El gest mínim és un projecte fotogràfic que parla sobre el moviment, l’expressió i l’energia que es pot canalitzar a través del moviment. M’hi aproximo des de la sorpresa. Quan vaig començar el projecte, sabia que la dansa ofereix una connexió amb un mateix que és profunda i significativa.

L’exposició de la Maria Alzamora va sorgir arrel del segon premi de fotografia que l’artista va guanyar al certamen de la Fundació Vila Casas, convocat al 2020.

La Fundació em va proposar fer una exposició. Feia anys que el moviment em cridava l’atenció com a fotògrafa i va ser el moment perfecte per estirar del fil i veure què podia passar. L’embrió va ser la fotografia guanyadora del segon premi de la Fundació, en la qual apareix l’actriu i música Keeley Forsyth habitant l’espai d’una manera molt especial.

A partir d’aquí vaig contactar amb vuit ballarins per explorar com la fotografia pot captar l’emoció que transmet el cos i la dansa. El resultat han sigut 25 fotografies que estan exposades al Museu Palau Solterra de la Fundació Vila Casas a Torroella de Montgrí.

Quan entres a l’exposició ‘El gest mínim’ pots seguir diferents rutes per veure les fotografies: deixar que els ulls s’acomodin en la imatge i seguir de forma lineal l’exposició, una fotografia rere l’altra. Pots deixar que la dinàmica dels moviments retratats et porti a observar ara una imatge de l’inici, ara una altra que està a la paret central, o bé una altra peça que es troba darrere teu. També pots situar-te al centre de la sala i deixar que els ulls es relaxin i sigui la pell encuriosida per la llum, els colors i els gestos, la que et guiï en el recorregut. Satisfer-la mirant allà a on el reclam es fa més intens.

La meva actitud per apropar-me als ballarins és des de la inquietud i l’exploració.

La singularitat de l’exposició rau en la naturalesa mateixa de la fotografia, la qual retrata un moment efímer com és la dansa i el situa en el temps etern de la imatge. Pot una fotografia expressar l’emoció del gest? Teniu temps fins a final de mes per descobrir com la Maria Alzamora retrata diferents artistes i la seva manera d’entendre el moviment. També hi ha una playlist de música vinculada a les sessions amb els ballarins i amb l’edició de les fotografies. Aquesta vol ser una altra eina per connectar amb les emocions que es capturen en l’exposició.

Azucena Moya
(Setmanari Hora Nova)

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.