200 alumnes de 2n i 3r d’ESO dels instituts de Castelló d’Empúries han participat al projecte Mapa de Ball

 

Mapa de Ball és un projecte artístic iniciat al 2017, que es duu a terme a les aules de diferents instituts d’arreu de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània a alumnes i professorat i que és organitzat des de Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i en la nostra comarca, és coordinat per l’entitat Agitart.

El projecte busca oferir una experiència positiva amb el moviment del cos i un aprenentatge, tant personal de l’alumnat com de manera col·lectiva per la comunitat educativa al llarg de 10 sessions. És un projecte educatiu que pretén apropar la dansa i l’experiència escènica als instituts. En aquesta edició hi han participat 11 instituts diferents de la comarca de l’Alt Empordà, de Figueres, La Jonquera, Roses, Vilafant i Castelló d’Empúries, i arribant aquest 2021 a un total de 936 alumnes de la comarca.

Amb Mapa de Ball, un total de gairebé 200 alumnes del municipi i de 1000 d’arreu de la comarca, han ballat “Pinya”,  peça de la coreògrafa, performer i artista Sònia Gómez. Aquesta coreografia pretén apoderar l’espai escènic i que es converteixi en una vivència i experiència positiva per l’alumnat, tant personal com col·lectiva. Tal i com afirma l’artista «cal que es vegi la seva individualitat dins del col·lectiu. Començant pels professors i professores, que confiïn en la veu i la creativitat dels seus i les seves alumnes». A part dels artistes acompanyants, paral·lelament, el/la professor/a referent de cada centre participant, ha rebut una formació per a acompanyar i guiar l’alumnat al llarg del projecte.

En anteriors edicions, l’espectacle s’hauria dut a terme conjuntament per tots els alumnes participants de la comarca al Teatre Jardí de Figueres, però la situació sanitària actual ha fet que cada institut hagi ofert el seu espectacle de manera individual, en molts casos dins del recinte del propi centre educatiu.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’ha finançat un vídeo de cada un dels espectacles que s’han desenvolupat als Instituts, per així poder donar la visibilitat i oferir un record compartit a falta de la possibilitat de fer l’espectacle conjunt.

Aquest curs escolar, al nostre municipi hi han participat uns 200 alumnes de l’Institut Castelló d’Empúries i de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava, que van realitzar els espectacles finals els dies 6 i 7 de maig respectivament. És la primera vegada que des del nostre municipi ens hem sumat a aquesta iniciativa i la valoració que se’n fa és molt positiva. Per Anna Massot, “aquest projecte està pensat per aconseguir apropar la dansa com a paradigma de transformació a les aules i en moments com l’actual ha esdevingut més necessària que mai una iniciativa com aquesta, ajudant a extreure i exterioritzar sentiments i expressió corporal de la mà de la dansa contemporània i la creativitat”.

El passat 11 de maig, alcaldes/ses, regidors/es i tècnics/ques dels diferents municipis participants, representants del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, membres de Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors i Agitart, varen trobar-se per visibilitzar el projecte Mapa de Ball, la seva important implantació a la comarca i agrair a tots els participants la seva implicació.

El finançament d’aquest projecte ha estat compartit entre Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Mira el vídeo resum sencer: video-output-45272F71-AD18-40FF-BC9C-2A0D4CE6DB4C

Ajuntament de Figueres. 27/05/2021. 200 alumnes de 2n i 3r d’ESO dels instituts de Castelló d’Empúries han participat al projecte Mapa de Ball. Recuperat de: https://www.castello.cat/els-alumnes-de-2n-i-3r-deso-dels-instituts-de-castello-dempuries-representen-lespectacle-final-del-projecte-mapa-de-ball/

 

Fundador i Director

Roger Fernández Cifuentes

Originari de Figueres (Espanya), Roger és el fundador i director d’AGITART.

Graduat a l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds), Roger ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy.

Com a coreògraf emergent, Roger ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics entre ells el primer premi en el Concurs Internacional de Dansa de Riba-Roja, al Concurs Internacional Ciutat de Barcelona de 2012, i el premi del públic al Certamen Coreogràfic de Sabadell. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la Companyia AGITART incloent “Life”, “ADaliN”, “Pandora” i “Sand”, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, Roger va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.

Paral·lelament a la seva tasca com a codirector, mestre, coreògraf i programador amb AGITART, Roger continua treballant professionalment com a ballarí i coreògraf per a altres projectes.

Producció

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona el 1994, Georgina és cap de producció del festival Figueres es MOU.

Georgina és graduada a l’Institut del Teatre en l’especialitat de dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Geneve sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014.

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres.

Com a ballarina Georgina forma part d’Habemus Corpus Dance Company amb peces com TEEN TIME GONE (2016) i AIRE (2017), estrenada dins de la programació del Festival Grec de Barcelona. També des de l’any 2016 és intèrpret a la companyia Addaura Teatre Visual dirigida per Teia Moner, on ha participat en diverses produccions.

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014 liderant tallers de moviment dins del projecte AGITART educa, impartint tallers regulars a escoles primàries dins del projecte de planters de Conarte Internacional, entre d’altres projectes.

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.