Agitart, finalista dels Premis Dansacat

L’entitat empordanesa dedicada a l’impuls i dinamització de la dansa és una de les tres finalistes en la categoria de ‘Premi al millor projecte social’. 

La cooperativa organitza el festival Figueres es MOU i lidera diversos programes educatius i altres accions per apropar la dansa a tothom. 

AGITART, l’entitat empordanesa dedicada a l’impuls i dinamització de la dansa, és una de les tres finalistes en la categoria de ‘Premi al millor projecte social’ dels Premis Dansacat impulsats per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC).

AGITART, que aquest novembre complirà els seus deu primers anys de vida, ha desenvolupat al llarg d’aquest temps diversos projectes per democratitzar la dansa i apropar-la a tothom. Una de les propostes més consolidades de la cooperativa és el festival Figueres es MOU que anualment inunda els carrers i places de Figueres amb espectacles gratuïts de dansa, de gran qualitat i per a tots els públics. El festival, que enguany ha celebrat la seva novena edició, programa propostes per abordar i reflexionar sobre diverses temàtiques socials, com ara l’empoderament de la dona o el drama de la immigració, sempre amb una programació inclusiva amb perspectiva de gènere. Així mateix, el festival recapta cada any donatius per a entitats de Figueres i l’Alt Empordà amb finalitats socials.

Al llarg d’aquests anys, AGITART també ha liderat programes educatius per apropar la dansa i el moviment a alumnes de primària i secundària, principalment de l’Alt Empordà. D’aquest àmbit educatiu destaca el projecte MAPADEBALL que aquest curs celebrarà la seva sisena edició. L’alumnat d’una desena d’instituts de l’Alt Empordà participa anualment en aquest programa treballant i preparant una coreografia que representen públicament en un espectacle que se celebra a final de curs a cada municipi. MAPADEBALL és un projecte impulsat per la Xarxa Transversal i el Mercat de les Flors, que AGITART coordina i gestiona a Figueres i l’Alt Empordà. Una altra de les iniciatives destacades d’AGITART en l’àmbit educatiu és la seva col·laboració en el programa Planters que es desenvolupa a l’Escola Josep Pallach, de Figueres. En aquest centre públic, un equip mixt de treball, format pel personal del centre públic i un artista en residència d’AGITART, coordinen i preparen sessions de treball al llarg del curs per introduir l’alumnat en el món de la dansa. La iniciativa està impulsada per ConArte Internacional.

Com a plataforma de desenvolupament de projectes i col·lectiu d’artistes, AGITART també ha produït diverses peces de dansa i ha col·laborat amb diferents organitzacions creant propostes coreogràfiques per esdeveniments o campanyes de conscienciació. En la mateixa línia, l’entitat també ha teixit al llarg d’aquests anys una àmplia xarxa amb altres agents culturals i socials per portar a terme programes al voltant de la dansa i el moviment.

Premis Dansacat  
Els Premis Dansacat van néixer amb l’objectiu de reconèixer, incentivar i promocionar la feina de les professionals de la dansa a Catalunya, recollint les seves diferents realitats, contemplant d’una banda el seu vessant més artístic i també el social. Els guardons estan impulsats per L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC),  una entitat de caràcter sindical i sense afany de lucre creada l’any 1987 amb el propòsit d’agrupar les persones professionals de la dansa a Catalunya i defensar els seus interessos. L’entitat  compta amb més de 500 persones associades i defensa els seus interessos davant les institucions públiques i privades, promovent i donant suport a iniciatives per millorar les seves condicions laborals  i ajudant al seu desenvolupament professional.

Fundador i Director

Roger Fernández Cifuentes

Originari de Figueres (Espanya), Roger és el fundador i director d’AGITART.

Graduat a l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds), Roger ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy.

Com a coreògraf emergent, Roger ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics entre ells el primer premi en el Concurs Internacional de Dansa de Riba-Roja, al Concurs Internacional Ciutat de Barcelona de 2012, i el premi del públic al Certamen Coreogràfic de Sabadell. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la Companyia AGITART incloent “Life”, “ADaliN”, “Pandora” i “Sand”, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, Roger va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.

Paral·lelament a la seva tasca com a codirector, mestre, coreògraf i programador amb AGITART, Roger continua treballant professionalment com a ballarí i coreògraf per a altres projectes.

Producció

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona el 1994, Georgina és cap de producció del festival Figueres es MOU.

Georgina és graduada a l’Institut del Teatre en l’especialitat de dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Geneve sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014.

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres.

Com a ballarina Georgina forma part d’Habemus Corpus Dance Company amb peces com TEEN TIME GONE (2016) i AIRE (2017), estrenada dins de la programació del Festival Grec de Barcelona. També des de l’any 2016 és intèrpret a la companyia Addaura Teatre Visual dirigida per Teia Moner, on ha participat en diverses produccions.

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014 liderant tallers de moviment dins del projecte AGITART educa, impartint tallers regulars a escoles primàries dins del projecte de planters de Conarte Internacional, entre d’altres projectes.

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.