Agitart, finalista dels Premis Dansacat

L’entitat empordanesa dedicada a l’impuls i dinamització de la dansa és una de les tres finalistes en la categoria de ‘Premi al millor projecte social’. 

La cooperativa organitza el festival Figueres es MOU i lidera diversos programes educatius i altres accions per apropar la dansa a tothom. 

AGITART, l’entitat empordanesa dedicada a l’impuls i dinamització de la dansa, és una de les tres finalistes en la categoria de ‘Premi al millor projecte social’ dels Premis Dansacat impulsats per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC).

AGITART, que aquest novembre complirà els seus deu primers anys de vida, ha desenvolupat al llarg d’aquest temps diversos projectes per democratitzar la dansa i apropar-la a tothom. Una de les propostes més consolidades de la cooperativa és el festival Figueres es MOU que anualment inunda els carrers i places de Figueres amb espectacles gratuïts de dansa, de gran qualitat i per a tots els públics. El festival, que enguany ha celebrat la seva novena edició, programa propostes per abordar i reflexionar sobre diverses temàtiques socials, com ara l’empoderament de la dona o el drama de la immigració, sempre amb una programació inclusiva amb perspectiva de gènere. Així mateix, el festival recapta cada any donatius per a entitats de Figueres i l’Alt Empordà amb finalitats socials.

Al llarg d’aquests anys, AGITART també ha liderat programes educatius per apropar la dansa i el moviment a alumnes de primària i secundària, principalment de l’Alt Empordà. D’aquest àmbit educatiu destaca el projecte MAPADEBALL que aquest curs celebrarà la seva sisena edició. L’alumnat d’una desena d’instituts de l’Alt Empordà participa anualment en aquest programa treballant i preparant una coreografia que representen públicament en un espectacle que se celebra a final de curs a cada municipi. MAPADEBALL és un projecte impulsat per la Xarxa Transversal i el Mercat de les Flors, que AGITART coordina i gestiona a Figueres i l’Alt Empordà. Una altra de les iniciatives destacades d’AGITART en l’àmbit educatiu és la seva col·laboració en el programa Planters que es desenvolupa a l’Escola Josep Pallach, de Figueres. En aquest centre públic, un equip mixt de treball, format pel personal del centre públic i un artista en residència d’AGITART, coordinen i preparen sessions de treball al llarg del curs per introduir l’alumnat en el món de la dansa. La iniciativa està impulsada per ConArte Internacional.

Com a plataforma de desenvolupament de projectes i col·lectiu d’artistes, AGITART també ha produït diverses peces de dansa i ha col·laborat amb diferents organitzacions creant propostes coreogràfiques per esdeveniments o campanyes de conscienciació. En la mateixa línia, l’entitat també ha teixit al llarg d’aquests anys una àmplia xarxa amb altres agents culturals i socials per portar a terme programes al voltant de la dansa i el moviment.

Premis Dansacat  
Els Premis Dansacat van néixer amb l’objectiu de reconèixer, incentivar i promocionar la feina de les professionals de la dansa a Catalunya, recollint les seves diferents realitats, contemplant d’una banda el seu vessant més artístic i també el social. Els guardons estan impulsats per L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC),  una entitat de caràcter sindical i sense afany de lucre creada l’any 1987 amb el propòsit d’agrupar les persones professionals de la dansa a Catalunya i defensar els seus interessos. L’entitat  compta amb més de 500 persones associades i defensa els seus interessos davant les institucions públiques i privades, promovent i donant suport a iniciatives per millorar les seves condicions laborals  i ajudant al seu desenvolupament professional.

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.