Agitart signa el manifest que es llegirà el Dia Internacional de la Dansa a Catalunya

La cooperativa AGITART ha elaborat i signa el manifest que es llegirà a tot Catalunya el Dia Internacional de la Dansa, que tindrà lloc el pròxim 29 d’abril. Per encàrrec de l’Associació de Professionals de la Dansa a Catalunya (APDC), l’entitat empordanesa de referència en la dinamització de la dansa i el moviment ha elaborat un text en el qual reclama espais on poder ballar, on fer comunitat, educar, participar, actuar i desenvolupar dignament l’ofici. Al manifest es demana també a les institucions que garanteixin la sostenibilitat, l’accés i la participació d’aquest llenguatge artístic que només ocupa el 4% en les programacions municipals d’arts escèniques a Catalunya.

El manifest és la suma de totes les veus que formen part i han construït AGITART al llarg dels seus deu anys de trajectòria. Professionals del món de la dansa que des de la seva mirada han procurat ser el canal per transmetre les visions del sector de la dansa de Catalunya d’aquest 2024.

AGITART també ha rebut l’encàrrec de coordinar i organitzar l’acte de celebració de la jornada a les comarques gironines que s’ha plantejat com una acció participativa i oberta a tota la ciutadania. La proposta liderada per la coreògrafa Neus Canalias de la companyia La mujer del carnicero se celebrarà el mateix dia 29 d‘abril a la tarda al Pont de Pedra de Girona, el nexe entre el centre històric i la ciutat nova. Un nexe que s’omplirà de ritmes, de moviment i de gent de totes les edats i realitats en una acció participativa que mostrarà com la dansa pot ser un potent motor de canvi i diversitat. Les persones que vulguin participar en l’acció es poden inscriure aqui fins el proper 10 d’abril. La convocatòria està adreçada a persones de més de 12 anys que vulguin gaudir de la dansa, amb experiència i sense i  amb diversitat funcional o sense. A banda de Girona, els i les professionals de tot Catalunya organitzaran i celebraran accions a la resta de capitals del país.

Una entitat que treballa per apropar la dansa a tothom 
AGITART és una cooperativa sense ànim de lucre que treballa per apropar la dansa a l’Alt Empordà a través de projectes com el Festival Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU, el pòdcast de reflexió CAFÈ MÜLLER i els projectes singulars que any rere any van sorgint. AGITART té la visió de treballar des del cooperativisme, l’economia social i solidària i la sostenibilitat dels projectes i les vides de les persones que el duen a terme.

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.