Ensenyar i entendre el propi cos

La dansa, des d’una vessant educativa, integradora i de cohesió social

 Qui no ha pensat mai, secretament mentre gaudia d’un espectacle de dansa, que li agradaria moure’s amb la mateixa llibertat amb què ho fan els cossos que està observant? Però també moltes vegades associem la dansa als cossos dels ballarins/nes professionals, rebutjant el vincle entre aquest llenguatge artístic i els nostres propis cossos. Potser perquè creiem que hem de tenir una condició física molt específica i segurament hauríem d’haver començat a ballar als quatre anys. Bé, si no volem ser Sylvie Guillem, podem començar ara mateix.

Aquesta temporada al Mercat de les Flors, hi ha hagut una especial presència d’espectacles familiars, no només perquè estiguin adreçats a tots els públics (que també), sinó perquè són peces en les quals apareixen fills amb els seus pares. Aquest és el cas de la Macana, que ha presentat “Pink Unicorns”. Una peça de dansa que explora les diferents etapes de la vida d’un pare i el seu fill adolescent. També hem pogut veure “Des gestes blancs” de Naïf productions, una forta complicitat paterno-filial d’una bellesa molt sincera.

Amb aquesta aparició de cossos de nens i adolescents a l’escenari, podem engegar les campanes al vol. Perquè molt sovint, i no només en el món de la dansa, trobem que els espais de creació artística estan reservats pels professionals adults/tes.

D’aquí la celebració. I també les ganes, perquè molts nens/nes i adolescents sentin la necessitat d’expressar-se amb el cos i el moviment. Per afavorir-ho, són essencials els referents escènics: poder-se reconèixer. I els referents pedagògics: incloure la dansa al currículum escolar, com a part de la formació íntegra d’una persona.

Amb aquest objectiu l’associació Agitart col·labora amb diferents projectes com el ‘Mapa de Ball’, organitzat pel Mercat de les Flors i La Xarxa transversal i ‘Planters’ de ConArte Internacional. Aquests projectes apropen la dansa als centres de primària (Planters) i secundària (Mapa de Ball) de Figueres i altres municipis del territori català.

Fer que la dansa formi part essencial de l’educació pública i obligatòria no hauria de ser una excepció. Com va publicar el coreògraf i artista Roberto Olivan a les xxss, les assignatures corresponents a l’àmbit de les arts, les quals tenen menys hores lectives i són considerades en moltes ocasions complementàries, han sigut les matèries que durant el confinament ens han permès mantenir-nos en bon estat de salut física, psíquica i emocional.

Azucena Moya
(Setmanari Hora Nova)

Fundador i Director

Roger Fernández Cifuentes

Originari de Figueres (Espanya), Roger és el fundador i director d’AGITART.

Graduat a l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds), Roger ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy.

Com a coreògraf emergent, Roger ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics entre ells el primer premi en el Concurs Internacional de Dansa de Riba-Roja, al Concurs Internacional Ciutat de Barcelona de 2012, i el premi del públic al Certamen Coreogràfic de Sabadell. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la Companyia AGITART incloent “Life”, “ADaliN”, “Pandora” i “Sand”, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, Roger va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.

Paral·lelament a la seva tasca com a codirector, mestre, coreògraf i programador amb AGITART, Roger continua treballant professionalment com a ballarí i coreògraf per a altres projectes.

Producció

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona el 1994, Georgina és cap de producció del festival Figueres es MOU.

Georgina és graduada a l’Institut del Teatre en l’especialitat de dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Geneve sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014.

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres.

Com a ballarina Georgina forma part d’Habemus Corpus Dance Company amb peces com TEEN TIME GONE (2016) i AIRE (2017), estrenada dins de la programació del Festival Grec de Barcelona. També des de l’any 2016 és intèrpret a la companyia Addaura Teatre Visual dirigida per Teia Moner, on ha participat en diverses produccions.

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014 liderant tallers de moviment dins del projecte AGITART educa, impartint tallers regulars a escoles primàries dins del projecte de planters de Conarte Internacional, entre d’altres projectes.

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.