Entrevista a Sònia Gómez creadora de la coreografia de “Mapa de Ball 2021”

Sònia Gómez és la creadora de la peça que ballaran els i les alumnes d’onze centres de secundària de la comarca, participants del projecte ‘Mapa de Ball’

Sònia Gómez és performer, artista i coreògrafa. Va estudiar a l’Institut del Teatre i a P.A.R.T.S., escola de dansa contemporània a Brussel·les. És la creadora de la peça Pinya que ballaran els i les alumnes d’onze centres de secundària de l’Alt Empordà, participants del projecte Mapa de Ball.

Com vas començar a ballar?
Des de petita m’agradava la dansa. Jo volia ballar, però no he acabat d’encaixar mai a les escoles de dansa. Tot i així tenia una part intuïtiva i emocional que a les escoles em deien que havia d’explorar. Va ser a través de la performance i del moviment quan vaig trobar [i satisfer] la meva dèria de nena.

Què és allò que més t’atrau de la performance?
M’agrada la performance perquè té un component conceptual que es duu a terme a través del cos, entenent-lo com a eina. A partir d’aquí, arriba també la paraula i vaig buscant els objectius que m’he plantejat, com per exemple, treballar amb elements audiovisuals.

Com defineixes el teu llenguatge?
El meu llenguatge és molt poc espectacular. A mi m’agrada explorar la creativitat, la imaginació i les possibilitats de cadascú, des d’un pla que sigui el més directe i proper possible. M’agrada molt que les persones aflorin, sorgeixin, es despullin a través del seu moviment.

D’on ha sorgit la idea de Pinya?
Pinya està pensada amb l’objectiu que els i les adolescents s’apoderin de l’espai escènic, però també de vida. Crec que pot activar el propi caràcter, que es vegi la seva individualitat dins del col·lectiu. Començant des dels professors/res, que confiïn en la veu i la creativitat dels seus i les seves alumnes.

Quant de Sònia hi ha en aquesta peça?
Per a mi és igual que la peça tingui uns passos coreogràfics que han d’aprendre. L’important és que tots junts i juntes donin la seva veu. La senzillesa ben executada amb la força i l’energia dels i les adolescents, ja és un èxit. Per a mi, la peça tracta d’expressar i ensenyar qui són, tot treballant, polint i dimensionant allò que en un principi pot semblar simple, però un cop assimilat els permet fer-se grans.

Què hauria passat si Mapa de Ball hagués arribat al teu institut quan eres adolescent?
Hauria sigut un regal. La dansa és molt física i va bé quan estàs en aquesta època d’estudiant. Tot el treball d’oxigenació, fer servir el cos com a eina, deixar-te anar i engrescar-te, connectar amb el teu cos i els altres cossos… És una de les virtuts del Mapa de Ball.

Azucena Moya
(Setmanari Hora Nova)

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.