Figueres es MOU celebra la seva desena edició consolidat com un dels principals festivals de dansa del país

El festival de dansa i moviment al carrer Figueres es MOU celebra enguany la seva desena edició consolidat com un dels esdeveniments de dansa de referència del país, amb un elevat grau de reconeixement tant per part del públic com de la premsa especialitzada. Del 27 de juny al 2 de juliol, el festival de dansa i moviment al carrer programa vint-i-cinc activitats a l’espai públic, la majoria gratuïtes, amb la voluntat d’apropar aquesta expressió artística a tothom. Els escenaris d’aquesta edició es concentren al centre de la ciutat: la plaça de l’Ajuntament, la plaça de l’Escorxador, la Rambla, o l‘espai cultural La Cate, entre altres, amb la intenció que el públic pugui desplaçar-se a peu per veure els diversos espectacles proposats cada dia.  

En aquesta edició, es potencien els espectacles participatius que es desenvoluparan amb la col·laboració de diversos col·lectius de Figueres i l’Alt Empordà. És el cas de l’espectacle de dansa vertical Fargar, una proposta de la companyia Berta Baliu que comptarà amb la participació de la Colla Castellera de Figueres. O la peça de dansa-perfomance de caràcter inclusiu Las Muchísimas, de la companyia Mariantònia Oliver, que serà protagonitzat per un grup de dones empordaneses que passen dels seixanta anys en una proposta programada per Figueres Escena en col·laboració amb el festival. En aquest àmbit participatiu també es programa una proposta que pretén generar intercanvis entre els artistes del Col·lectiu Big Bouncers i un grup de persones voluntaries locals per tal de crear una peça única entre els materials físics i els espais en els quals s’actua.

De la programació també destaquen dos espectacles de gran format. D’una banda, la peça de la companyia francesa Bivouac que torna al Figueres es MOU per estrenar el seu nou espectacle. Es tracta d’una exploració acrobàtica de la relació entre el temps i l’espai en un dispositiu escultòric evolutiu experimental, amb dos ballarins i un acròbata de perxa xinesa que encarnen tres individus perduts en aquest no-lloc suspès. De l’altra, l’espectacle de cloenda d’aquesta edició, Gran Bolero, una peça del reconegut coreògraf Jesús Rubio Gamo, protagonitzada per dotze intèprets en una coproducció de Teatros del Canal de Madrid i del Mercat de les Flors de Barcelona, que es podrà veure en un escenari creat per a l’ocasió al Castell de Sant Ferran i amb el fons musical d’El Gran Bolero de Ravel.  

 Com és habitual, la majoria de les propostes són de petit i mitjà format. De la resta de la programació, destaca l’actuació de la companyia vasca Led Silhoutte que presenten Los Perros, amb coreografia de Marcos Morauel muntatge El dia que va morir l’últim panda del col·lectiu Projecte Ingenu; l’espectacle Moon / Cabinet of lunar wonders, de la companyia francesa Barks; o la peça de dansa i teatre Nest, una impactant proposta de Marie Gyselbrecht. 

 El festival, un any més, promou el treball en xarxa amb diversos equipaments de la ciutat per sumar sinergies que permetin programar espectacles amb valor afegit. En aquest àmbit, es progama Bestiari Dixit, un espectacle de Maria de Querol i Urša SeKirnik que forma part del cicle Balla’m un llibre i que tindrà lloc a la Biblioteca de Figueres, impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. Amb la col·laboració amb el Museu de l’Empordà, el festival també programa la peça Les hereves, dels germans Guillem i Pol Jiménez, i les germanes Lorena i Marta Nogal amb música en directe de Cristina López. 

Suport a la creació
Una altra de les línies de treball destacades del Figueres es MOU és el suport a la creació contemporània de dansa. El festival tornarà a acollir enguany la residència de companyies o artistes que s’instal·laran al Castell de Sant Ferran de Figueres per ultimar les seves noves propostes, que estan en diferents estadis de creació i producció. Al llarg del festival s’hi podran veure diverses mostres del procés i el públic podrà gaudir d’un primer tast dels espectacles.  

Amb la col·laboració del Consorci del Castell de Sant Ferran, el programa Suport a la creació acollirà les residències del ballarí i coreògraf Magí Serra que està treballant la peça Condens, una reflexió sobre com habitem els espais que estrenarà al Mercat de les Flors de Barcelona; de l’artista Àfrica Llorens (Moll de l’ós) que ultima la seva proposta Foradada, inspirada en una llegenda de la muntanya de Montserrat que combina artesania, circ i tradició, i que va presentar a la Fira Mediterrània; i de la companyia Irregulars (amb les ballarines Idolina Massa, Laia Vancells, Emma Pocq, Maria Fernanda Soberon i Azucena Momo) que estan treballant la peça Musa, una crida a la natura que hibrida poesia i dansa. Amb aquesta iniciativa, el Figueres es MOU pretén també propiciar un diàleg entre el públic i les artistes participants.   

A banda d’aquestes residències, la companyia Berta Baliu i el col·lectiu Big Bouncers també aprofitaran el seu pas pel festival com a part del procés creatiu dels seus nous espectacles que encara no s’han estrenat. 

El festival també acollirà diversos dels espectacles del circuit d’aquest any de la plataforma espanyola de festivals de dansa en espais no convencionals Red AcieloAbierto.  

Documentals vinculats a la dansa
Amb la col·laboració de Cineclub Diòptria, el festival acull enguany la projecció de dos documentals. De fet, la programació s’iniciarà a l’espai cultural La Cate amb el film Bailar la locura, dirigit per Marta Espar i Maiol Virgili que ens apropa a la història de tres ballarines i tres dones diagnosticades amb un trastorn mental que exploren els límits entre la bogeria i el seny per crear una coreografia de dansa. Després del film, en el mateix espai, les tres ballarines de la companyia Amaiur Lluaga que protagonitzen el documental representaran la peça concebuda que porta per títol  J-AhO! II: qui està boig, tu o jo?.  L’altra documental que es podrà veure durant el festival és Pina, del director i guionista alemany, Win Wenders, que a través d’aquesta cinta ret homenatge a una de les grans icones de la dansa contemporània. 

10 anys en dansa
Impulsat per la cooperativa Agitart, el festival programa actuacions companyies nacionals, espanyoles i internacionals per mostrar la diversitat artística de la dansa d’arreu amb una oferta d’espectacles innovadors i sorprenents per a tota mena de públics.  Creat l’any 2014, el festival manté la seva filosofia inicial d’apropar el llenguatge de la dansa i el moviment a la ciutadania a través de la programació, la formació, la sensibilització i el suport a diversos projectes vinculats al món de la dansa. 

Figueres es MOU rep el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i el Ministeri de Cultura y Deporte. El festival forma part de les plataformes Red AcieloAbierto i Arts de Carrer de Catalunya. 

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.