Highlands és la darrera producció de Mal Pelo entorn de la música de Bach. Estrenada el passat 6 de maig al Mercat de les Flors a Barcelona, lacompanyia catalana amb base a Celrà ens endinsa en un univers fet d’elements naturals, pedres compènduls, boscos a les pantalles, neu i aire que bufales partitures. Els cossos dels músics i dels ballarins formen part d’aquesta orquestra atmosfèrica que protagonitza l’escenografia. Un espai evocadori senzill on el silenci i la música donen pas a la paraula i la dansa.
L’espectacle és una eclosió del treball gestat i madurat en els espectacles anteriors (Bach, On Goldberg Variations/Variations i Inventions). Tot un viatge sonor i visual que es recolza en una llarga investigació, a on l’espectador sent la força del grup en l’espai, la presència de l’individu, la veu cantada i també parlada, els músics que interactuen amb l’escena, amb el moviment i la presència dels elements naturals. Amb Highlands s’esborren les categories de les arts escèniques i les classificacions d’espectacles: concert, dansa o teatre. Els intèrprets mostren tal domini en el camp de l’actuació, del moviment, de la presència escènica i la veu, que fa que ens oblidem de si una persona és cantant, és ballarina o és actriu. La barreja de diferents disciplines convoca un cos plural i obert a ballar, a parlar, a mostrar-se viu.
Tot i el caràcter grupal que té aquesta peça, l’individu també és concebut amb una pulsió pròpia i característica. Sembla però que l’egocentrisme i la voluntat de desplomar per sobre dels altres no té lloc a les terres altes, a on la dinàmica hipnòtica que té el grup quan camina, així com les divergències de cadascú, es combinen per dur-nos a un espai relacional i compartit, profundament humà.
Una combinació d’elements que fan d’aquest Highlands una peça completa. Aquest passat 16 de maig es va fer la cloenda de la constel·lació de Mal Pelo amb Bach Project al Mercat, que ha recopilat les peces que formen part de la tetralogia i ha programat també dos concerts. Inventions/Reinventions de Dan Tepfer i el concert de Joel Bardolet i Jaume Guri (violinistes); i una taula rodona amb la intèrpret Federica Porello i la directora de la companyia Maria Muñoz. Esprem veure’ls per terres de les comarques gironines aquesta tardor de 2021.
Azucena Moya
(Setmanari Hora Nova)