MAPADEBALL és un projecte anual de pràctica artística a l’aula destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove, concretament, entre l’alumnat de secundària. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva. Amb la supervisió d’artistes locals, alumnat i professorat comparteixen durant tot un curs un procés de creació coreogràfica que dona com a resultat final un espectacle de dansa contemporània que es representa a cada municipi participant. A l’Empordà i amb la coordinació d’Agitart, una desena d’instituts participen en aquesta iniciativa.

El projecte està liderat pel Mercats de les Flors amb la implicació de la Xarxa Transversal. La iniciativa és, a més, un dels eixos principals del Pla d’Impuls de la Dansa, promogut per la Generalitat de Catalunya, per reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat.

Si vols veure el documental ‘Som que el que som’, que ens mostra l’experiència de deu alumnes de l’Institut Alenxandre Deulofeu que han participat en el projecte MAPADEBALL, que cada any apropa la pràctica de la dansa a l’alumnat dels instituts de la comarca de l’Alt Empordà i de tota Catalunya, clica aquí

FASES DEL PROJECTE

1

PRESENTACIÓ
Trobada al Mercat de les Flors (Barcelona) del/s coreògrafs/es participants en el projecte per presentar la careografia escollida en cada edició del projecte amb la participació de les artsites locals d’Agitart.

2

TRASPÀS DE LA PARTITURA
Sessions de treball de les artistes locals amb la/les coreògrafa/es de l’edició al Mercat de les Flors (Barcelona) i poder traspassar la informació per tal de crear la coreografia al municipi.

3

FORMACIONS
La primera fase d’aquest projecte consisteix en la formació del professorat que després treballaran amb l’alumnat dels instituts de secundària. ​Les formacions consisteixen en 12 hores de curs presencials al territori.

4

SESSIONS AL INSTITUTS
10 sessions de treball a l’aula amb cada grup participant. Sessions conduïdes per l’artista i professorat de l’assignatura.

5

ASSAIG MIG PROCÈS
Primera trobada dels diferents Instituts participants a l’espai d’actuació  per posar en escena les coreografies treballades.

6

ACTUACIONS
Actuacions finals obertes al públic de tot l’alumnat participant.

COSMOU – ACTUALMENT

 

CreanDansa
 • Institut La Jonquera
 

Dansa en 5/10/15

 • Institut El Bruel Empuriabrava

MAPADEBALL

 • Institut Ramon Muntaner
 • Institut Alexandre Deulofeu
 • Institut Cendrassos
 • Institut Narcís Monturiol
 • Institut Olivar Gran
 • Institut Castelló d’Empúries
 • Institut El Bruel Empuriabrava
 • Institut El Pedró
 • Institut La Jonquera
 • Institut de Llançà
 

CONARTE INTERNACIONAL

 • Planter de dansa i extraescolars a l’Escola Josep Pallach

Visualitza aquí el video-resums de Mapadeball 2021:

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.