Podcasts ‘Parlem de dansa’ – Cafè Müller.

‘Parlem de dansa’Cafè Müller és un podcast que vol donar visibilitat a la dansa en la seva vessant teòrica i reflexiva. Els Podcasts ‘Cafè Müller’ tracten temàtiques relacionades amb la dansa i ofereix converses amb diferents creadores catalanes que en els darrers anys han marcat el món de les arts escèniques tant locals com internacionals.

Aquests podcasts ens donen les eines per aprofundir en la dansa i les arts escèniques des de la reflexió i el pensament. Dirigits, guionatge, edició i veu d’Azucena Moya, i amb la col·laboració de l‘Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC).

Des del novembre 2021, a través de la plataforma Spotify, podem gaudir, mes a mes, d’un podcast en relació ‘Parlem de dansa’.

EPISODI #1 BALLAR I FER LA REVOLUCIÓ

Presentem el primer capítol del podcast ‘Parlem de dansa – Cafè Müller’ comença amb una proposta pedagògica. Si l’educació artística pogués formar part  de l’educació pública i obligatòria segur que canviarien moltes coses, i  no ho dic jo, em recolzen entitats i persones que es dediquen a la  investigació i la pràctica entorn l’art i l’educació.

EPOSIDI #2 EL COS EN MOVIMENT

En aquest segon capítol de Parlem de dansa – Cafè Müller, entrevistem a la Maria Mora Alcolea (ballarina i docent d’Axis Sillabus) per aprofundir en el moviment somàtic i amb la Carme Casals (fisioterapeuta, membre d’Ampae) perquè ens expliqui com veuen els professionals de la salut la pràctica física en la seva vessant artística.

EPISODI #3 EN TOTES LES SEVES FORMES

DANSA I LLENGÜATGES HÍBRIDS. En el tercer capítol de Cafè Müller – Parlem de dansa, tractem sobre diferents llenguatges i tècniques que nodreixen les arts escèniques. Com definiríem la dansa? A més estrenem dues seccions noves i també el disseny gràfic que ha fet la Maria Alzamora. Tot un capítol per començar l’any parlant de dansa.

EPISODI #4 YOU MAKE ME FEEL

Les pràctiques corporals i les imatges del cos que es generen en una societat o una cultura determinada són bàsiques per entendre des d’on construïm el nostre jo i com ens percebem físicament. A més d’aquest cos social també tenim un cos polític. Des del cos polític podem crear debat i qüestionar la disciplina, la domesticació i els cànons de bellesa que s’imposen al cos. Es tracta de trobar els espais a on la identitat no sigui sotmesa i regulada, sinó que pugui descobrir una manera lliure i genuïna d’expressar-se. En Javi Casado i en Guillem Vidal Ribes ens expliquen com es van originar les danses urbanes, en un context cultural i una comunitat concreta i com continuen gestant-se aquestes danses. També parlem amb la ballarina figuerenca Irene Chavarría que ens explica com es va enamorar del flamenc.

EPISODI #5 SENSE DANSA NO HI HA PARADÍS

Aquest és un capítol especial, en motiu de la conversa que va obrir el cicle ‘Parlem de dansa’ 2022 amb el coreògraf i agitador cultural Pere Faura que va inaugurar el cicle el 16 de març. Les converses del cicle giren al voltant d’una publicació que parla sobre dansa i les fem a la Cate de Figueres un cop al mes durant tres mesos (març,abril,maig) amb diferents creadores. En aquesta ocasió vam xerrar sobre la publicació Discozombie (edició de Bàrbara Raubert, Coma Negra).

EPISODI #6 DIVERSES

DANSA COMUNITÀRIA, SOCIAL I INCLUSIVA. Aquest episodi parla amb la ballarina i coreògrafa especialitzada en dansa contemporània, Neus Canalías. La Neus és graduada en pedagogia de la dansa per l’Institut del teatre, dirigeix la companyia de dansa contemporània ‘La mujer del carnicero’ i codirigeix amb Albert Dueñas l’Associació Innerland Projekt, dansa, creació i diversitat.

EPISODI #7 FLOR SALVATGE

En aquest capítol  fem un especial de la xerrada amb l’Anna Ventura – Natsuki, ballarina, coreògrafa i productora; que ha escrit el llibre en francès i publicat per Mahali ed. en castellà ‘Flor Salvaje, danzar Carlota Ikeda’ (2022).

EPISODI #8 SER, FER I COMPARTIR

Què significa ser artista d’arts escèniques a Catalunya? Com es combina la vida personal amb la professional? Quin suport reben les artistes de dansa? Benvingudes a Cafè Müller en aquest capítol parlem amb la Raquel Gualtero, l’Àngel Duran i la Bàrbara Capi. Artistes que han mostrat la seva feina al Sismògraf d’Olot aquest abril 2022 i ens expliquen la seva experiència per fer-se un lloc al panorama escènic català.

EPISODI #9 ARXIU IMPERFECTE: QÜESTIONAR LA HISTÒRIA DE LA DANSA

En Quim Bigas Basart i la Raquel Tomas parlen sobre la publicació de ‘Desplega Visions’. En aquesta conversa a dues veus (més la meva en petites intervencions) trobareu temàtiques entorn el cos com a arxiu, ballar l’arxiu, la performance i els objectes, l’univers artístic d’en Quim, aportacions i notes de la Raquel i molt més.

EPISODI #10 AL CARRER

Aquest capitol parlarem sobre les arts escèniques que es fan al carrer. Cada vegada són més els festivals que aconsegueixen generar espais escènics al carrer i a llocs no convencionals, fora dels teatres i de les sales. I per això, fem un tribut a aquest espai de carrer per a les arts vives. La Daniela Poch Paz d’Electrico 28 ens explica una mica què és això de l’art de carrer, com van decidir crear una companyia especialitzada en aquest art i quines són les principals estratègies amb les que treballen.

 

CONTINGUTS

Roger Fernández Cifuentes

Nascut a Figueres l’any 1990, Roger és graduat de l’Institut del Teatre (Barcelona) i exmembre de VERVE (Companyia de Postgrau de la Northern School of Contemporary Dance, Leeds). Ha treballat amb una varietat de coreògrafs internacionals, entre ells Ben Wright, Frauke Requardt, Angus Balbernie, James Wilton, Matthew Robinson i Jessica Kennedy. Com a coreògraf, ha estat guardonat amb diversos premis coreogràfics. Des de la seva formació, ha estat creant peces per la AGITART incloent ‘Life’, ‘ADaliN ’, ‘Pandora ’i ‘Sand’, que han realitzat gires a escala nacional i internacional a Espanya, Bèlgica i el Regne Unit. L’any 2015, va ser seleccionat per participar en un programa de coreògrafs emergents, Exit Visa, a The Place, Londres.  

Des del 2013 està al capdavant d’AGITART com a responsable de continguts del Festival Figueres es MOU i de la resta de projectes de la cooperativa.  

L’any 2021 començar a treballar a l’àrea de continguts  i educatius del Mercat de les Flors de Barcelona. 

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ

Georgina Aviés Sarrias

Nascuda a Barcelona l’any 1994, Georgina es gradua a l’Institut del Teatre en l’especialitat de Dansa Contemporània l’any 2012 i posteriorment és membre del Ballet Junior de Genève sota la direcció artística de Sean Wood i Patrice Delay fins a l’any 2014. L’any 2019/20 cursa el Postgrau en Gestió i Producció d’Espectacles i Festivals de la Universitat de Barcelona IL3. 

Georgina ha treballat amb coreògrafs internacionals com, Barak Marshall, Andonis Foniadakis, Yann Marussich, Marina Mascarell i Ioannis Mandafounis, entre d’altres. Des de l’any 2018 forma part de la companyia Silver Drops Dansa, amb qui col·labora com a ballarina en els seus espectacles TERRA(2021) i Silver Drops (2018). L’any 2020 inicia col·laboració amb la companyia de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet com a ballarina en el seu espectacle “La Ruta de la Palta” coproduïda pel Grec Festival i estrenada dins del marc de Grec a Grec. L’any 2021 realitza tasques d’assistència de direcció i assessoria de moviment amb l’espectacle “Bodas de Sangre” estrenada a la Mostra d’Igualada 2021. El Setembre de 2022 estrena la nova producció multidisciplinar de la companyia “El dia que va morir l’últim panda” a Fira Tàrrega.  

Georgina forma part d’AGITART des de l’any 2014, entitat dinamitzadora de la dansa amb  seu a Figueres. Lidera tallers de dansa i moviment a escoles de primària de màxima complexitat i a centres educatius de secundària de la comarca de l’Alt Empordà. 

En l’àmbit de la gestió cultural, és responsable de la coordinació i la producció dels projectes d’AGITART, produint el festival de dansa i moviment al carrer, Figueres es MOU, el projecte educatiu COSMOU i el projecte de reflexió al voltant la dansa Parlem de Dansa – Cafè Müller. 

Director Workshops Professionals i Assessorament Artístic

Gianluca Vicentini

Originari d’Itàlia, en Gianluca és el Director dels Workshops i Assessor Artístic d’AGITART.

En Gianluca ha treballat a la Northern School of Contemporary Dance a Leeds com a Director Artístic de VERVE i ha estat el Cap de Desenvolupament Professional.

Sota la seva direcció, la companyia ha treballat amb coreògrafs internacionals com ara Lea Anderson, Anton Lachky, Akram Khan, Kerry Nicholls, Ben Wright, Theo Clinkard, Luca Silvestrini i Efrosini Protopapa, fent extensa gira per Europa.

Al mateix temps que dirigia el Riley Theatre, en Gianluca va establir “Connections”, un pla de desenvolupament artístic professional i d’alt rendiment d’un any de durada. Aquest va incloure “Northern Connections”, programa específicament dissenyat per artistes emergents amb seu al nord d’Anglaterra. També ha estat involucrat en una col·laboració amb l’Institut Henry Moore i Tino Sehgal per a la recreació de “Kiss”.

Abans de traslladar-se a Leeds, en Gianluca va ser l’Assitent de Direcció Artística de Iceland Dance Company i va col·laborar com a Director d’Assaig per Carte Blanche. També va ser Director Artístic de Spiral Dansflokkur, una companyia de joves ballarins amb seu a Islàndia.

En Gianluca aporta la Direcció Artística a artistes independents, programant i treballant a nivell internacional a través de la indústria de la dansa, així com també dirigint i donant-los suport.